Nieuws

Jaren

Lancering Taalkit DUTCH voor vluchtelingen 2015

Naam afbeelding

12 januari 2016

Het is vluchtelingen inmiddels toegestaan om een taalcursus te volgen totdat ze een status krijgen. Terecht want de behoefte om taal te leren is groot. Veel vrijwilligers bieden daarom Nederlands aan in opvangcentra en bibliotheken. De (gratis) Taalkit DUTCH biedt daarbij de helpende hand.

Op 18 december 2015 vond de lancering van het taalpakket plaats in Hilversum. Bekijk het videopersbericht of luister naar het verslag op NOS Radio 1.

Op 16 maart 2016 wordt de 10.000e code verstrekt die toegang biedt tot (het online deel) van de Taalkit DUTCH. Lees hier het persbericht en de aankondiging van SZW.


Even kennis maken met Taalkit DUTCH
De Taalkit DUTCH brengt structuur aan in de aanpak van het Nederlands en voorziet vrijwilligers en begeleiders van een uitgebreide handleiding (en training). Even kennismaken? Lees de Flyer of bekijk de clip:

Clip Arabisch en Tigrinya

Aanpak: offline en online
De Taalkit DUTCH kent een offline- en een online-gedeelte:

Het offline deel vindt plaats in een opvangcentrum. De vluchteling krijgt werkbladen om Nederlands te leren. Het mobieltje dient om met apps en foto’s Nederlandse woorden te leren. Met die woorden communiceert de vluchteling over praktische zaken waar hij direct mee te maken heeft zoals mededelingen en formulieren.

Het online-gedeelte begint pas echt in een bibliotheek. De vluchteling krijgt hier een inlogcode voor de vier leerroutes op Oefenen.nl. Ze zijn gebaseerd op de populaire programma’s van Taalklas.nl en bevatten oefeningen, liedjes, video’s en spelletjes. Daarna is het altijd en overal mogelijk om zelf verder aan de slag te gaan.

Vrijwilligers en begeleiders
Een Handleiding voor vrijwilligers (pdf rechterkolom) en begeleiders geeft uitleg over de methodiek en de toepassing van de Taalkit DUTCH. Zo is er een stappenplan hoe te werken met de taalkit en een overzicht van bestaand materiaal, zoals beeldwoordenboeken, apps en dergelijke.

Het Materiaal voor de deelnemer (pdf rechterkolom) bevat tools waarmee de deelnemer zelfstandig op een verantwoorde manier kan leren van het taalaanbod om hem heen (bijvoorbeeld een persoonlijke woordenlijst met oefeningen).

Via de bibliotheeksector vinden in 2016 speciale trainingen plaats voor begeleiders en vrijwilligers. Deze gaat onder meer in op het (alledaagse) gebruik van de Taalkit DUTCH in het opvangcentrum en de bibliotheek.

Aan de slag?
In deze leaflet leest u meer over (het gebruik van) de Handleiding voor vrijwilligers, het Materiaal voor de deelnemer, de Leerroutes Welcome op Oefenen.nl, de aanvraag van inlogcodes en de Training voor begeleiders (bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers).

Voorbeeld gebruik
Lees het artikel over het gebruik van de Taalkit DUTCH door de Bibliotheek De Kempen voor de vluchtelingen in het lokale AZC.

Initiatiefnemers en partners
De Taalkit DUTCH is een maatschappelijk initiatief van CINOP en Stichting Expertisecentrum ETV.nl en wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende partners: Koninklijke Bibliotheek, de Bibliotheek, ProBiblio en Cubiss, Het Begint met Taal, Ministerie van SZW, Idee aan Zee, Emmia, Enzodus, Mevrouw van Mulken, Taal & Educatie/Fouke Jansen en Knup Fuhri Snethlage.

Initiatiefnemers CINOP en ETV.nl zijn inmiddels bezig met het verbeteren van de eerste versie om de kinderziektes uit het materiaal te halen en het pakket uit te breiden. Het doel blijft hetzelfde: vluchtelingen een opstapje bieden om de taal te leren. Want niets doen is voor alle betrokken organisaties geen optie.

Meer weten?
Neem contact op met Ina den Hollander, 06-51690016, ihollander@cinop.nl, Riet Thijssen, 06-10970956  rthijssen@cinop.nl of Miryam de Hoo, 06-12459877, mhoo@cinop.nl.

www.taalkitdutch.nl
Zoeken

Contactpersoon

 Miryam  de  Hoo
Miryam de Hoo
Consultant
06-12459877
 Riet Thijssen
Riet Thijssen
Senior consultant
06-10970956
 Ina den Hollander
Ina den Hollander
Senior manager
06-51690016

Socialize met CINOP

Twitter
Facebook
Linkedin
CINOP blog
You Tube