Nieuws

Jaren

CINOP feliciteert deelnemers Skills Heroes & Skills Talents

Naam afbeelding

19 maart 2018

Gedurende drie dagen van 15 t/m 17 maart 2018 stond Overijssel in het teken van de nationale kampioenschappen: Skills the finals. In totaal zijn er 59 Skills Heroes (mbo) finales georganiseerd verdeeld over zes verschillende locaties en 10 Skills Talents (vmbo) finales op één locatie. Het zit erop! Skills The Finals 2018 is tot een mooi eind gekomen!

WorldSkills Netherlands kijkt terug op een geslaagd evenement. Met Skills Heroes benadrukt WorldSkills Netherlands samen met de mbo-scholen, brancheorganisaties en het ministerie van OCW, het belang van vakmanschap. Met Skills Talents organiseert WorldSkills Netherlands teamvakwedstrijden voor het vmbo. Jos van Zwieten (CINOP) is als adviseur Strategie en Onderwijs betrokken bij Worldskills Netherlands.

Skills Heroes | mbo

Nederland is 59 jonge vakkampioenen en –teams rijker. 650 mbo studenten lieten zich van hun beste kant zien tijdens Skills The Finals, het nationaal kampioenschap van Skills Heroes. Skills Heroes zijn de vakwedstrijden voor het mbo, variërend van autotechnicus en bloembinden tot bouwtimmeren en grafisch ontwerpen. Door deze wedstrijden kreeg aanstormend vaktalent een podium waarmee ze laten zien wat het mbo te bieden heeft en tillen ze het beroepsonderwijs naar een hoger niveau.

Nationaal kampioen schilder werd Rutger van Antwerpen: "Ik wilde perse winnen omdat ik vorig jaar tweede was geworden. Nu heb ik drie weken continu geoefend en gekeken waar ik mij kon verbeteren. Mijn ouders en docenten stonden achter mij en dat heeft ook geholpen om nu eerste te worden. Ik ben dolgelukkig." Bij de kokswedstrijd sleepte Roy Scheffers de gouden medaille in de wacht. "Met steun van mijn ouders, coach en docenten ben ik zo ver gekomen. Heb veel geoefend en dagen extra op school getraind. En nu heb ik goud. Niet te geloven."

Schoonheidsspecialist (winnares gouden medaille) Ivana Sneujink: “door veel te trainen en te oefenen heb ik dit bereikt. Je moet liefde voor het vak hebben om hier zover te komen”. 

Alle uitslagen zijn hier te vinden!

EuroSkills 2018
Meerdere winnaars kunnen zich plaatsen voor een volgende uitdaging: EuroSkills 2018, het EK voor beroepen. Dit event vindt plaats van 26 t/m 28 september 2018 in Boedapest. Zo'n 500 jongeren tot 25 jaar nemen het daar op tegen vakgenoten uit 28 landen. Binnenkort wordt bekendgemaakt welke Nederlandse winnaars naar het EK gaan.
  
Boost voor mbo
"Studenten van nu hebben meer prikkels en uitdaging nodig", zegt leraar van het jaar Conrad Berghoef. "Vakwedstrijden bieden mbo'ers een extra uitdaging in het onderwijs. Het is dan ook erg goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma. Tijdens de finales heb ik zelf gezien met welke motivatie en gedrevenheid al die finalisten bezig zijn om het beste uit zichzelf te halen. Deelnemen aan vakwedstrijden geeft ook een enorme boost aan het mbo. Dat is alleen maar positief."

Jos de Goey, algemeen directeur van WorldSkills Netherlands beaamt dit: "Het is een kweekvijver voor talenten voor de arbeidsmarkt. Ruim 10.000 mbo-studenten van 56 mbo-scholen deden aan deze Skills Heroes editie mee. Het NK is daarmee het grootste beroepen-event ooit dat in Nederland is georganiseerd. Uiteindelijk bereikten 650 van hen de finales. En daar was het echt topsport om een gouden medaille te veroveren. Voor hen liggen vast mooie baangaranties in het verschiet". Naast de finalewedstrijden in Overijssel werden de afgelopen weken nog drie finales op schoollocaties gehouden.

Skills Talents | vmbo


Tijdens een voorronde op de eigen school, provinciaal kampioenschap en nationale finale streden de deelnemers, in teams van drie leerlingen, om in verschillende wedstrijdrichtingen de beste te worden van Nederland. 345 vmbo-leerlingen waren in de race om de titel Nederlands kampioen. De finale vond plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Samenwerking is een belangrijk element. Tijdens de finale maakten de leerlingen deel uit van het provincieteam. Ook werkten ze tijdens de finale samen met deelnemers van de andere wedstrijden op een manier die vergelijkbaar is met de praktijk.

De deelnemers konden de beste worden in hun vakgebied, maar ook als provincieteam. Hierdoor ontwikkelen leerlingen niet alleen talent op hun eigen vakgebied, maar maken zij ook kennis met andere beroepen.

De prijsuitreiking bestond uit twee categorieën: die van 'beste provincieteam' en die van 'beste school per wedstrijdrichting'. De gouden medaille ging naar provincieteam de Zuid-Holland Hawks.

Zelfvertrouwen
"Ik ben onvoorstelbaar trots", zegt Daisy Baarda, begeleidend docent van het winnende team. "Het was dit keer erg moeilijk, maar ze hebben hartstikke goed hun best gedaan. Veel vmbo'ers kunnen zich in de beroepspraktijk goed uiten en dat zag je vandaag bij de wedstrijden. Het geeft een enorme boost voor het zelfvertrouwen plus het is een goede voorbereiding op het examen." De Zeeland Sharks wonnen zilver en Drenthe Dragons behaalden brons.

Meer informatie over de beste vakteams en provincieteams vind je hier. 

Zoeken

Socialize met CINOP

Twitter
Facebook
Linkedin
CINOP blog
You Tube