Klantcases

Projectplan invoering entree-opleidingen ROC de Leijgraaf

Naam afbeelding

Hoe kom je tot een succesvolle en effectieve invulling van de entree-opleidingen, zodat zoveel mogelijk leerlingen een aanzet tot een startkwalificatie verwerven of een arbeidsmarkt gerelateerd traject ingaan? Margret Mulders, beleidsmedewerker onderwijs bij ROC de Leijgraaf, schakelde CINOP in voor het zetten van de eerste stappen.

ROC de Leijgraaf is hét ROC voor Noordoost Brabant. Jongeren en volwassenen uit de regio kunnen terecht voor een praktijkgerichte mbo-opleiding, deeltijd havo en vmbo-t. Met de invoering van Focus op Vakmanschap worden de AKA- en niveau-I opleidingen vervangen door entreeopleidingen.

Een goede voorbereiding is het halve werk
De invoering van de entree-opleidingen in het schooljaar 2014/2015 vraagt om een goede voorbereidingsperiode. CINOP-consultants Tijs Pijls en Ina den Hollander hielpen Margret bij het opstellen van een plan. Daarvoor bestudeerden ze relevante documenten en maakten op basis daarvan een vragenlijst. Margret licht toe: “CINOP voerde vervolgens gesprekken met interne en externe stakeholders om input te krijgen voor het projectplan. Daaruit kwamen dilemma’s en aanbevelingen naar voren. We hebben vervolgens samen afgestemd wat de belangrijkste onderwerpen zijn en dat is de leidraad geworden voor het plan.”

Inhoud
Het projectplan gaat in op zowel doel, vormgeving en inhoud van de opleiding (doelgroepen, curriculum, instroom, doorstroom, uitstroom) als de bedrijfsvoering (positionering intern en aansturing), de positionering extern, de projectorganisatie, de opdracht aan de projectorganisatie en de randvoorwaarden.

Inhoudelijk en pragmatisch
“De samenwerking met CINOP verliep heel soepel. Omdat ik al bekend was met de werkwijze van CINOP, wist ik wat wij in huis haalden”, aldus Margret. “CINOP kan uitstekend objectief naar zaken kijken. Ina en Tijs zijn daarbij heel pragmatisch te werk gegaan. Vooral de combinatie werkte goed: Ina weet veel van de inhoud en Tijs is met name sterk in projectmanagement. Dat leidde uiteindelijk tot een projectplan dat staat als een huis.”

Weten wat er nodig is
Het plan is voor Margret een goede kapstok om meer draagvlak te krijgen. “Het plan maakte duidelijk dat er veel werk verzet moet worden. Het zorgde ervoor dat inzichtelijk werd wat de taken en activiteiten waren die moesten gebeuren. Iedereen weet nu veel beter wat er nodig is om daar te komen. En nog veel belangrijker: wil daar ook voor gaan!”

Zoeken

Contactpersoon

 Tijs Pijls
Tijs Pijls
Managing consultant
06-10015878
 Ina den Hollander
Ina den Hollander
Senior manager
06-51690016